user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

01 header rond

In ontelbare kronkels slingert de Moezel door schilderachtige landschappen en steile rotsen tot aan de monding in de Rijn. Daarbij stroomt ze door oude steden als Trier en traditionele plaatsen als Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach of Zell en doet ook beroemde wijngaarden aan als de “Kröver Nacktarsch”, de “Trittenheimer Apotheke” of de “Schwarze Katz” in Zell. De Kelten en Romeinen plantten hier al hun wijnstokken en talrijke vondsten getuigen van de rijke geschiedenis.

Tegenwoordig is het wijnbouwgebied aan de Moezel met zijn bijrivieren Saar en Ruwer circa 9000 hectare groot, waarvan meer dan de helft is gereserveerd door Riesling. In de beschut gelegen wijngaarden in de dalen, op de lei- en grauwakgrond van de steile hellingen kan de Rieslingdruif met haar wortels metersdiep doordringen tot het gesteente en mineralen en water opnemen. Zo kunnen de wijnboeren van de met de hand geoogste druiven unieke, verfijnde en fruitige wijnen maken; wijnen met een rijke smaak en een relatief laag alcoholgehalte die aangenaam wegdrinken.

Op dit moment populair zijn de frisse, harmonisch droge Rieslingwijnen met een matig zuurgehalte. Wereldberoemd zijn echter ook de zoetere kwaliteitswijnen, die ieder jaar weer recordprijzen op de veilingen behalen.

Aan de Boven-Moezel wordt de Elblingdruif verbouwd, een van de oudste, bekende druivensoorten. Daarvan worden frisse, droge, ongecompliceerde standaardwijnen en sektsoorten gemaakt.

De Moezel concentreert zich op haar sterke punt, de productie van witte wijnen, rode wijnen spelen daarom slechts een kleine rol:

  • Riesling
  • Müller-Thurgau, ook wel Rivaner genoemd
  • Elbling
  • Weiß- en Grauburgunder
  • Auxerrois
  • Chardonnay
  • Dornfelder
  • Spätburgunder

 

Wijn in Duitsland: wijngoederen, cultuur en puur genieten

Wie een wijnreis maakt door Duitsland, is in de regio Rijnland-Palts helemaal aan het juiste adres! De rivierdalen van de Moezel, Ahr, Rijn en Nahe lonken met steile wijnbergen. In de Palts of Rijnhessen komt de reiziger een zee van wijnranken tegen. Wijnfeesten en verschillende culinaire evenementen zijn echte publiekstrekkers. Heeft u inspiratie nodig voor uw volgende wijnreis? Kijk dan eens bij onze arrangementen.

icon info groen Website:   http://www.mosellandtouristik.de/nl/

 

01 mosel 32502 mosel 325 03 mosel 325

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more