user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

dauner maare

De maaren zijn waarschijnlijk het bekenste waarmerk van de Vulkaneifel. De cirkelvormige meren met een diepe tot azuurblauwe kleur, omgeveb door groen beboste hellingen, zijn de veelzeggende "ogen" , die de zachtjes over het landschap glijdende ballonvaarder tegemoet stralen en ook van postkaarten sieren.

Vanuit de lucht kan met de voormalige kraters duidelijk zien. Naast een bergkratermeer en de elf met water gevulde maaren kan men er nog veel meer herkennen, enkele liepen toendertijd dood en zijn nu hoogvenen, anderen liggen inmiddels compleet droog en zijn enkel nog herkenbaar als cirkelvormige laagte. Tot nu toe heeft men 77 maaren aan kunnen tonen in de Vulkaneifel.

De maaren van de Vulkaneifel zijn deels zeer oud, zoals bijvoorbeeld het Eckfelder Maar. Dit ontstond circa 44 miljoen jaar geleden gedurende de eerste face van vulkanische activiteit in de Eifel. Een tweede fase vond ongeveer een miljoen jaar geleden plaats. En het Ulmener Maar met een leeftijd van 10.900 jaar, luidde het einde van deze periode in. In de Vulkaneifel werden tot nu toe 350 eruptiecentra geteld, waarvan ongeveer 270 tot de jongste periode behoren. Hiertoe behoren naast de voor de Eifel tipische maaren ook vulkankegels.

Facinerende ogen van de Vulkaneifel

Men vindt maaren niet alleen in de Eifel. Het is een wereldwijd fenomeen. De oorzaken voor het ontstaan en het bijzondere uitzien vindt men in de geologische bijzonderheden van de ondergrond.

Voor vulkanische activiteit is in eerste instansie vloeibaar, stijgend gesmolten gesteente uit de kern van de aarde verantwoordelijk: magma. Dit vindt normaal gesproken plaats langs alle randzones, waar de grote tektonische platen op elkaar botsen (continentverschuiving). Hotspot op hun beurt zijn echter niet gebonden aan de randen van de platen. Zij worden veroorzaakt door thermische anomalieën in de onderste aardmantel. Hiertoe behoort ook de Eifel. De anomalie hier draagt de naam Eifelplume, een hete zone in de bovenste aardmantel, die tot 50 á 60 km onder de Eifel loopt.

Wat enerzijds wetenschappers fascineert, weet ook alle anderen te betoveren: Schilders en dichters, jong en oud, mensen van heine en verre.

In deze website willen wij u de bijzonderheden van de Vulkaneifel-maaren uitleggen. Want veel dingen worden pas zichtbaar als we ze begrijpen.

logo Vulkaneifel geopark

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more