user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more

Hamburg

Duitsland, officieel de Bondsrepubliek Duitsland, is een land in Centraal Europa, heeft een grondgebied van 357.022 km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft met 82.329.758 (2009) inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie.. Hoofdstad en grootste stad van het land is Berlijn.


Het huidige Duitsland bestaat sinds de hereniging van de BRD en de DDR in 1990. Duitsland als natiestaat bestaat echter al sinds 1871, toen het Duitse Rijk ontstond uit een groot aantal staten die voordien de Duitse Bond vormden.

Als voorganger daarvan kan het Heilige Romeinse Rijk worden gezien, dat bijna 1000 jaar bestond. De Duitse geschiedenis begint echter reeds in de 1e eeuw v.Chr., toen al sprake was van Germanië, een gebied dat bewoond werd door vooral Germaanse stammen.

De Bondsrepubliek Duitsland is een federatie van 16 deelstaten. Het is een federale parlementaire republiek en een belangrijk lid van de economische, politieke en militaire organisaties in Europa en de wereld. Het land is onder andere lid van de EU en de eurozone, de VN, de NAVO en de G8.

Frankfurt

Duitsland is daarnaast een belangrijkste handelspartner van Nederland en België en was in 2008 de vierde economie naar nominaal bnp, de grootste exporteur en de op één na grootste importeur ter wereld.

 

Duitsland heeft 82.329.758 (2009) inwoners waarvan circa 67 procent zich bekennen tot een religie en 33 niet. Met bijna 31 procent (25,46 miljoen mensen) (31 december 2007) vormen de katholieken de grootste groep. Zij wonen hoofdzakelijk in het zuiden en het westen.

 

Bijna 30,2 procent (24,8 miljoen) van de bevolking is lid van de Evangelische Kerk (31-12-2007). Dit verbond van kerken is vooral luthers en deels gereformeerd (calvinistisch en zwingliaans). Zij wonen vooral in het noorden.

Verder zijn er nog 1,8 procent orthodoxe christenen en overige kerkleden. Bij elkaar zijn er 63 procent christenen in Duitsland. De getelde kerkgangcijfers zijn dat 4,2 procent van de bevolking een katholieke kerk op zondag bezoekt (in 2007) en ongeveer 1,2 procent een EKD-kerk (in 2007). Er is een kleine joodse minderheid van 0,2 miljoen en er zijn 3,3 miljoen moslims (4 procent).

Meer dan de helft van de bevolking in het gebied dat vroeger Oost-Duitsland was en in het noordelijke bundesland Hamburg hangt geen godsdienst aan.

 

De katholieke en evangelische kerken en de synagogen worden gefinancierd door een bijzondere kerkbelasting op basis van de inkomstenbelasting. Daaraan is alleen door uittreden uit de kerkgemeenschap te ontkomen. Veel kerken kampen met groot verlies van leden en daardoor financiële problemen.

Berlijn

Sinds het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn miljoenen gastarbeiders uit andere landen (vooral voormalig Joegoslavië, Griekenland, Turkije en Italië) naar Duitsland gekomen om er te werken.

Hieronder zijn er thans ongeveer 3,3 miljoen moslims, hoofdzakelijk Turken en Koerden. In totaal zijn er zeven miljoen buitenlanders, waarmee de bevolking in totaal uitkomt op 82,4 miljoen

 

Geografie

Het land kan in drie belangrijke geografische gebieden worden verdeeld: de Duitse laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten, en, in het zuiden, de Alpen. Het klimaat is gematigd, al is er wel aanzienlijke variatie. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.

 

Noord-Duitsland
Hamburg in Noord-Duitsland
Bij het noorden telt men naast Hamburg en Bremen, die eigen deelstaten zijn, ook de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en vaak ook het voormalig Oost-Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het Noorden ligt aan Noordzee en Oostzee en wordt onder meer door de rivieren Eems (Ems), Wezer (Weser), Elbe en de Oder doorstroomd. Het land is plat (Noord-Duitse-Laagvlakte) en vrij dun bevolkt. De grootste is Hamburg met 1,7 miljoen inwoners; het is ook een belangrijk industrieel centrum en heeft een belangrijke haven. In mindere mate hetzelfde geldt voor Bremen en Kiel.

 

West-Duitsland

Karlsruhe

Het Ruhrgebied
Noordrijn-Westfalen (NRW), dat aan Nederland en België grenst, is de deelstaat met de meeste inwoners (18 miljoen) en wordt meestal als het westen van Duitsland aangeduid. Verder kan men ook Rijnland-Palts, Hessen en het kleine Saarland bij het westen tellen. De grootste stad is Keulen (Köln) met rond een miljoen inwoners, belangrijk is ook de NRW-hoofdstad Dusseldorf. met zijn grote luchthaven en natuurlijk het Ruhrgebied met in totaal meer dan drie miljoen inwoners. Het centrale hoogland bestaat uit de Rijnvallei, het Harz berggebied en het Thuringse bos. De rivier de Rijn die door West-Duitsland en tussen Binegn en Bonn stroomt door een steile kloof, is beroemd om zijn mooie landschap, wijngaarden en kastelen. Langs de noordelijke rand van de Rijnvallei liggen de industriële gebieden van Duitsland, waaronder het Ruhrgebied, dat wel door grote werkloosheid wordt geteisterd. De zuidelijke sectie van het Rijnland, dat de Eifel en Hunsrück-bergen bevat, is grotendeels landbouwgrond en heeft beroemde wijngaarden, vooral in de vallei van de Moezel.

 

Munchen

Oost-Duitsland

Vóór 1945 begreep men onder Oost-Duitsland vooral het oude Pruisen ten oosten van de rivier de Elbe. Daarna was het begrip eerst voorbehouden aan de verloren Ostgebiete (die nu grootdeels in Polen liggen). Nu bedoelt men ermee het grondgebied van de voormalige DDR, dus de deelstaten Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt, Thuringen en het onder Noord-Duitsland al vermelde Mecklenburg-Voor-Pommeren. De deelstaat en Duitse hoofdstad Berlijn omvat met zijn westerse helft ook een gebied dat tussen 1945 en 1990 nauw met de Bondsrepubliek was verbonden. Berlijn met zijn 3,4 miljoen inwoners ligt trouwens maar 60 kilometer van de Poolse grens. In het zuiden van het oosten zijn de industriële centra gevestigd dichtbij de Elbe-rivier en zijn zijrivieren. De belangrijkste steden zijn hier Leipzig, Dresden, Chemnitz, Halle en Erfurt.

Zuid-Duitsland In het zuiden liggen de twee grote deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Munchen, de Beierse hoofdstad, is de grootse stad in het zuiden met 1,3 miljoen inwoners en een belangrijk economisch en cultureel centrum. Stuttgart is de hoofdstad van Baden-Wurttemberg. In het algemeen is het zuiden het rijkste gedeelte van Duitsland. Door het zuiden stromen de rivieren de Donau, Iller, Lech, Isar, Neckar en de Main. Het hoogste punt is de Zugspitze (2963 m) in de Beierse Alpen. Verder bestaat het gebied uit plateaus en beboste bergen, bijvoorbeeld het Zwarte Woud, de hooglanden van Zwaben en het Bohemer Woud. Het gebied rondom het Bodenmeer is een populair toeristengebied. De belangrijkste landbouwproducten van het gebied zijn fruit, tarwe, gerst en zuivelproducten.

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more