user_mobilelogo
Wegwijzer Zuid Limburg

Zuid-Limburg

ER VALT VEEL TE BELEVEN!

View more
Wegwijzer Noord Eifel

Noord-Eifel

VOOR DE NATUUR LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Vulkaneifel

Vulkan-Eifel

VOOR DE WANDEL LIEFHEBBER!

View more
Wegwijzer Moezel

Langs-de-Moezel

NOG IN ONTWIKKELING!

View more
header vulkaneifel plaatsen
 

Landkreis Vulkaneifel

Vulkaneifel ( district )
Deelstaat: Rheinland-Pfalz
Algemeen: Oppervlakte 910.98 km²
Inwoners: (31-12-2009) 61,789 (69  inw/km²)
Gemeentes: 109  Bestuurscentrum: Daun
Gemeentecode: 07 233
Nummerplaat: DAU
Nutscode: DEB24
 
Landkreis Vulkaneifel (tot 1 januari 2007: Landkreis Daun) is een district (Landkreis) in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het heeft een oppervlakte van 911,01 km² en een inwoneraantal van 61.789
 
Ortsgemeinde
Met het begrip Ortsgemeinde worden diverse organisatievormen van gemeentebesturen bedoeld in Duitsland en Zwitserland.
Officieus wordt het ook in Oostenrijk gebruikt.
 
Duitsland
In Rijnland-Palts is een Ortsgemeinde een gemeente die deel uitmaakt van een Verbandsgemeinde. In aanvulling hierop bestaan ook Verbandsfreie Gemeinden, die geen deel uitmaken van een Verbandsgemeinde.
Elke Ortsgemeinde is juridisch onafhankelijk en heeft een eigen burgemeester en een eigen gemeenteraad. In andere deelstaten heten de vergelijkbare publiekrechtelijke lichamen eenvoudigweg gemeente.
Ortsgemeinden hebben echter geen eigen bestuur (Verwaltung), zoals de andere gemeenten in de andere deelstaten. De Verbandsgemeindeverwaltung voert conform § 68 lid 1 van de gemeenteverordening van Rijnland-Palts de bestuursverantwoordelijkheid van de Ortsgemeinden in hun naam en in hun opdracht. Zij is hierbij echter gebonden aan de besluiten van de gemeenteraden van de Ortsgemeinde en aan de besluiten van de burgemeester.
Ortsgemeinden hebben vaak een gering aantal inwoners. Met deze regeling die in Rijnland-Palts getroffen is, kon men het bestuur tijdens de grote gemeentelijke herindelingen van de 70er jaren van de 20e eeuw toch hervormen en tegelijkertijd het aantal gemeenten reduceren. Door de instelling van Verbandsgemeinden behoefden gemeenten geen zelfstandigheid op te geven, die bij een "echte" herindeling wel moest worden afgegeven omdat anders een voormalig zelfstandige gemeente tot kerkdorp of stadsdeel van een andere gemeente verviel.
 
Vulkaneifel
Drie zogenaamde Maare in de buurt van de stad Daun
De Vulkaaneifel is een deel van het Rijnlands leisteenplateau, een laaggebergte dat ook de Ardennen, het Sauerland, de Hunsrück en de Taunus omvat. Het dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook vandaag kunnen nog duidelijke sporen gezien worden onder de vorm van kraters, natuurlijke gassen, lavaformaties en maaren, meren in kraters gevormd door explosief vulkanisme.
Vanaf het Tertiair was er veel vulkanische activiteit. De laatste uitbarstingen dateren van slechts ongeveer 10.000 jaar geleden. De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een hot-spot, die nog actief is: het oppervlak stijgt elk jaar nog met 1 à 2 mm. Tussen de uitbarstingen zaten in het verleden telkens 10.000 à 20.000 jaar relatieve rust, wat ruimte openlaat voor de suggestie dat de Vulkaan-Eifel in de toekomst weer actief kan worden.
Verder staan in de Vulkaan-Eifel veel bijzondere bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, Middeleeuwse en latere periodes.
In de plaats Wallenborn is een koudwater-geiser te vinden met de naam Wallende Born.
De ligging van de Vulkaaneifel loopt ongeveer gelijk met de vulkaanband van de west-Eifel. Op een strook van ca. 30 km breed en ca 50km lang hebben wetenschappers ongeveer 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. In het landschapsbeeld vallen vulkanische landvormen als maren of kegelvormige heuvels op.

 

Verdere informatie op de website van Wikepedia NL  logo wikepedia

Lieserpfad

LieserPfad

Feld und Wasser

View more
Eifelsteig

Eifel-Steig

Wandelen in de Eifel

View more
Wandelen in de Rijnland-Palts

Wandelen.

Wandelen in de Rijnland-Palts

View more
Vulkaneifel Natur und Geopark

Natur-Geopark

Het land van maren en vulkanen

View more